Photobucket - Video and Image Hosting

Mahalaua lui Mozart
     media: 5.00 din 1 vot

Intrucat i-au scris numele peste tot, de la Universitate , bomboane, bauturi si pana la pubelele de gunoi, peretii toaletelor si evident hartia igienica, Mozart s-a suparat si a plecat, asa ca nu vom discuta despre el.
Anul acesta Mahalaua lui Mozart a gazduit cel de-al optulea episod al unei renumite conferinte internationale (http://www.kenes.com/adpd/) la care o armata de experti de talie mondiala s-au adunat pentru a vorbi la pereti despre doua teme foarte importante:
1) de ce se uita
2) de ce se tremura.
Peretii au fost foarte ascultatori si nu au parasit nici una dintre sali, ceea ce nu se poate insa spune si despre mine. Urmatoarele revelatii m-au dat afara:
1) episodul al saptelea al conferintei fusese complet dat uitarii; nu imi explic altfel de ce lista expertilor vorbitori de talie mondiala nu s-a schimbat deloc fata de acum doi ani si de ce expertii vorbitori de talie mondiala au repetat aproape tot ce fusese deja spus in urma cu doi ani
2) nu se mai tremura de jena
3) se mai tremura totusi de nervi, uneori; probabil ca de aceea in 2005 locatia episodului sapte a fost aleasa la Sorrento - aproape de Vezuviu, dar totusi nu foarte aproape pentru ca nu cumva vulcanul sa erupa din nou de enervare si sa faca praf si pulbere toti sponsorii.
Iata-ma asadar in tot patetismul meu mahalahic, parafrazandu-l pe Evaristo Carriego: Voi spune fãrã rezerve tot ce stiu, fara nici o omisiune, fiindca intrunirea stiintifica a fost serioasa precum un delict, si in continuare habar nu am ce este util si ce nu pentru medicina clinica.
Mahalaua lui Mozart are mirosul ei special, de stanci si de munti usor afumati de trecerea timpurilor. Pasind atent cu ochii inchisi pe strazile inguste din Altstadt, veti simti vantul de primavara si izul medieval pe care il aduce dinspre Festung Hohensalzburg. Daca veti dori sa deschideti ochii pe strazile inguste, veti observa mirosul de trecatori usor afumati de trecerea prin pitorestile localuri din Altstadt, vantul de primavara si izul de carnaciori de bere de la ghereta din colt. Dar indiferent ce va hotarati sa faceti cu pleoapele dumneavoastra, e bine sa aveti mereu urechile ciulite: noaptea vechilor strazi inguste nu tolereaza claxoanele de bicicleta, ele sunt inlocuite de un discret ´pssst pssst pssst´, care nu tulbura straturile de istorie dar s-ar putea sa va tulbure profund echilibrul daca nu va miscati rapid din drum.
Mahalaua este un continuum:
Pe unul dintre podurile raului Salzach exista un loc cu miros de Piata Unirii Bucuresti (undeva la iesirea din metrou, in punctul din care autobuzul 312 spre Berceni dispare ireal de galben intr-un nor de praf, vara). Pana acum am crezut ca mirosul are legatura cu metroul, dar acum stiu: daca as sari in Salzach, de pe acel pod si din acel loc, as iesi la suprafata in Piata Unirii inotand in vasul cu flori al Mirandei cu batic rosu, sandale subtiri albastre si unghii mici si roz, Miranda care uneori iti da trandafirii zambind fara cuvinte si indesand apasat bancnote in buzunarul sortului.
In Festung Hohensalzburg am gasit o cizma veche care cu ani in urma pasise pe pamantul Kareliei. Era pe atunci pamant finlandez? Rusesc? In ce loc si in ce fel a facut cizma acel ultim pas care a transportat-o intr-o alta Mahala a unui alt timp? Austriecii au inchis-o intr-o cutie de sticla, inchizand picioarelor dar nu si privirilor drumul care uneste mahalalele lumii. Vi-l trimit si voua cunoscatorilor, ca sa va puteti completa hartile.
Mahalaua lui Mozart este in realitate locuita de copaci si piticii lor de piatra, oamenii si cladirile au fost de fapt plantati acolo de decor, ca niste detalii ale unei harti strategice, detalii nesemnificative menite sa distraga atentia de la drumurile-cheie. E o mahala cu copaci ale caror scorburi sunt porti catre alte porti care sunt scorburi ale altor copaci in alte mahalale.
Pentru a ma intoarce acasa am preferat totusi avionul, deocamdata. Pacat, inca nu am suficient patetism pentru a folosi celelalte drumuri…cine stie ce mahala necunoscuta as fi descoperit si cine stie ce poveste cu adevarat frumoasa v-as fi spus…de Muumipeikko SuomiComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile